Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 26 januari 2018

Play: Thomas Fogdö inledde Hälsoveckan 2018

Den tidigare alpina skidåkaren Thomas Fogdö inledde Hälsoveckan 2018 med att berätta med värme och humor om sitt liv före och efter sin skidolycka 1995 som gjorde honom rullstolsburen för runt 150 åhörare i Konserthuset under måndagskvällen.

Med mycket humor och värme som berättade Thomas Fogdö att han började åka slalom redan som sexåring i Friluftsfrämjandets skidskola. Senare började han tävla för Gällivare Sportklubb och kom även in på ortens skidgymnasium där han vann Salomonserien.

Thomas Fogdö hann med fem världscupdeltävlingssegrar i slalom och en totalseger i slalomcupen. Under ett träningsåk den sjunde februari 1995 valde han att gena in i ett skogsparti för att snabbare komma till andra sidan av en backe istället för att ta liften. Han körde vält och hamnade på en trädrot och bröt ryggen. Allt blev svart när hans läkare berättade att operationen gått bra men att han aldrig mer skulle kunna använda sina ben eftersom han blivit förlamad från midjan och neråt. Thomas Fogdö skulle bli rullstolburen. Ett besked han han hade väldigt svårt att ta till sig.

- Jag var väldigt väldigt ledsen under den här tiden och det tog två år för mig att komma upp till ytan igen, berättar Thomas Fogdö för sina åhörare som ställde flera frågor efter den 1,5 timmes långa föreläsningen.

Idag är Thomas Fogdö lyckligt gift och trebarnsfar och han känner sig inte mer annorlunda än någon annan.

-Jag kan göra nästan allt jag vill. Skillnaden är att jag är bara mer begränsad, säger han och avslöjar att han älskar att köra tävlingsbilar.

Han tränar ofta för att hålla sig i form hans mål är att vara i så pass bra fysisk form att han kan vara med sina barn. Barnen är hans drivkraft. För just att sätta upp mål, oavsett om det är ett dagsmål, delmål eller långsikligt mål är viktigt för att komma framåt i livet berättade Fogdö.

Efter skidolyckan bestämde sig Thomas Fogdö att bli föreläsare, mental rådgivare och författare.

Övriga aktiviteter under hälsoveckan 2018

Under veckan erbjuds en rad aktiviteter för alla som vill komma igång med någon form av rörelse.

Hälsoveckan är den tredje i ordningen och gratis för alla invånare i Grästorp har kan delta på så många aktiviteter du vill.

- Vi vill att hälsoveckan skall väcka intresse och inspiration till att bry sig om sig själv på olika sätt, säger Johan Deiver Kylbrink, friskvårdskonsulent.

Aktiviteter som aquafloating, föreläsningar, innebandy, hundpromenad med tipsfrågor, spökbollsturnering är något av allt som erbjuds alla under veckan oavsett ålder.

Hälsoveckan arrangeras av Hälsa Grästorp vilket innebär att det är ett samarbete mellan Grästorps kommun och Folkhälsorådet.

Mottot är att sätta Grästorp i rörelse.
Läs mer om programmet under hälsoveckan här!