Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 30 januari 2018

Play: "Lake Vänern Grand Tour" sjösätts

Vänersamarbetet, där Grästorps kommun ingår, har fått ett projekt beviljat av Jordbruksverket. Det heter Lake Vänern Grand Tour och ingår i en särskild nationell satsning på att utveckla naturturismen på landsbygden.

Projektet Lake Vänern Grand Tour syftar till att skapa ett system av internationell standard som ökar tillgängligheten till Vänern. Projektet ska även underlätta för besökare och lokalbefolkning att på ett hållbart, enkelt och trevligt sätt uppleva Vänern.

Ett system av noder, så kallade Väner-entréer, ska utvecklas, dit kommersiell service och lokal infrastruktur för besöksnäringen kan koncentreras. Leder av olika slag, både till sjöss och på land, ska kopplas ihop. Tjänster kommer att utvecklas i anslutning till dessa leder i form av bland annat cykel, vandring, kajak, båtturer och elstolpar för laddning av bilar.

Projektet är ett pilotprojekt eftersom det är ett samarbete över administrativa gränser för att utveckla Vänern som destination. Projektet går även över olika sektorsgränser inom besöksnäring för att hitta synergieffekter mellan olika typer av aktiviteter inom naturturism. Huvudfokus är ett system som lockar internationella besökare, men som också tilltalar svenska besökare och kan användas av invånare vid Vänern och vid besök från släkt och vänner.

Det här är en fantastisk möjlighet att utveckla Vänern som både besöksdestination och som fin livsmiljö för invånarna. Vi kan nu starta ett långsiktigt, konkret arbete med att koppla samman de många fina besöksmål och aktiviteter som finns kring Vänern och ge ännu fler möjligheter till friluftsliv, säger Laila Gibson, verksamhetssamordnare för Vänersamarbetet.

Projektet ska koppla samman lokala insatser och identifiera områden där infrastruktur saknas, så att de bildar större stråk runt Vänern, med möjlighet att koppla ihop sig över större delar av mellersta Sverige och in i Norge. Utifrån denna ryggrad av leder runt Vänern, finns möjlighet att koppla på lokala, kortare avstickare till smultronställen. På så sätt kan fler entreprenörer på landsbygden kring Vänern gynnas. De kan exempelvis erbjuda måltidsupplevelser, köp av närproducerade varor, övernattning, uthyrning av cyklar och kajaker.

Projektet Lake Vänern Grand Tour kommer att pågå 2018-2020 och har en budget på 4 miljoner kronor. Projektet finansieras av Jordbruksverket, Region Värmland, Västra Götalandsregionen och Väner-kommunerna. Madeleine Norum börjar 1 februari som projektledare på halvtid. Madeleine har en lång erfarenhet av projektledning och värdefulla kunskaper kring besöksnäring och särskilt naturturism och friluftsliv.

Vänersamarbetet är en ekonomisk förening som bildades hösten 2015 där medlemmarna är de 13 kommunerna runt Vänern. I Värmland: Grums, Hammarö, Karlstad, Kristinehamn, Säffle. I Västra Götaland: Grästorp, Gullspång, Götene Lidköping, Mariestad, Mellerud, Vänersborg, Åmål. Föreningen stöds även av Region Värmland och Västra Götalandsregionen.

Kontaktpersoner:
Laila Gibson, verksamhetssamordnare, mail: laila.gibson@vanern.org, tel: 0767- 87 27 98
Madeleine Norum, projektledare, mail: madeleine.norum@vanern.org, tel: 0722- 04 75 21