Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 12 februari 2018

Play: Retorica och Martin Vogel till Kulturhuset

Välkommen att lyssna på klassisk musik i olika stilar och epoker i en virtuos och intim sättning med violinisterna Harriet MacKenzie och Philippa Mo tillsammans med gitarristen Martin Fogel.

Kulturhuset i Grästorp på onsdag den 14 februari kl.19:00.

Violinduon Retorica skapades av Philippa Mo och Harriet MacKenzie kring deras gemensamma intresse för den okända musikskatten av verk för två violiner och deras passion för nyskriven musik. Duon samarbetar kontinuerligt med en lång rad ledande brittiska kompositörer, vilket har lett till såväl duoverk, verk för duo och elektronik, samt dubbelkonserter med orkester.

Sedan starten vid Royal Academy of Music i London har Retorica framträtt över hela världen i några av de mest prestigefyllda konsertsalarna: Seoul Arts Centre, Ateneo de Madrid, Beijing NCPA, Shanghai SHAOC, och Tianjin Grand Theatre. Nyligen har de till exempel framträtt i Spanien, Tyskland, Frankrike, Italien, Sverige, Japan, Sydkorea och Kina.

Samarbetet med svenska gitarristen Martin Fogel inleddes med högt uppskattade framföranden under Lidköping Music Festival 2015. Samma år hyllades de tre musikerna med hederstiteln Associate of the Royal Academy of Music för deras bidrag till musiklivet. Med det nya programmet Retorica+ Martin Fogel framför duon ett antal av sina favoritverk från olika stilar och epoker i en ny virtuos och intim sättning.

Med sin gitarr kan Martin Fogel frambringa klanger som påminner om luta och piano forte i barockmusik av Johann Goldberg och C Ph E Bach; spansk folkmusik och flamenco i musik av Pablo de Sarasate; rysk trubadurtradition i ballet- och filmmusik av Dimitri Shostakovich; eller brasiliansk nostalgi i musik av Heitor Villa-Lobos.