Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 27 april 2018

PLAY: Minnesceremoni vid rastplats Viggen

Major Anders Linnér (1950-2017) såg till att Viggenplanet hamnade vid rastplats Viggen. Den 3:e maj hedrar vi hans minne vid rastplats Viggen genom att inviga en skylt till minne av hans gärning.

Jag tror det började med en insändare i NLT där Anders Linnér skrev om hur det skulle kunna bli och jag tänkte vilken fantastisk idé men det går säkert inte att genomföra. Men det visar lite hur Anders var, att han lyckades få Viggenplanet på plats genom bra kontakter, stor energi och att tänka utanför boxen, säger Rune Pettersson, flygintresserad Grästorpare.

Anders Linnér kom på idén till rastplats Viggen och ville, med platsens ikoniska Viggenplan, visa den stora betydelse Västgötabaserna och Skaraborgs Flygflottilj hade för det svenska luftförsvaret under Kalla kriget. Försvarsmakten bidrog med Viggenplanet, Volvo Aero i Trollhättan stod för pelaren och Grästorps kommun för rastplatsen.

Anders Linnér var verksam inom flyget under en lång tid som pilot och som informationschef,
både på F7 och senare även för hela Flygvapnet. Han brann för flyget även som pensionär och engagerade sig i föreningen Swedish Air Force Historic Flight (SwAFHF) för att hålla historiska flygplan i luften.

Anders Linnér bidrog även mycket i Grästorps kommun, bland annat genom sitt engagemang för Nossans Ljusfestifal.

Genom minnesskylten som kommer avtäckas under ceremonin 3 maj vill vi visa och hedra människan bakom rastplats Viggen – en plats som har blivit ett landmärke för Grästorps kommun.

Tid: 3 maj klockan 13.30

Plats: Rastplats Viggen, längs med riksväg 44 mellan Lidköping och Tre Älgar.

Programpunkter:

13.30 Kommunalrådet Kent Larsson pratar i 10 minuter

13.40 Major Håkan Brandt pratar i 10 minuter

13.50 Avtäckning

14.00 Överflygning av Viggen från SwAFHF

14.10 Fika

Se filmen om Anders Linnér här.