Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 9 november 2018

PLAY: Centralskolan tävlar med robotar i First Lego League

I torsdags besökte Webb-TV Centralskolan och ett av skolans sex lag som tävlar i den internationella tävlingen First Lego League. Temat i år är rymden, och vi har kollat hur laget förbereder sig till lördagens tävling.

Tävlingen består av fyra huvuduppgifter:

  • En teoretisk forskningsuppgift
  • Bygga och programmera en LEGO-robot
  • Marknadsföra lagets arbete
  • Skaffa lagsponsor (frivilligt)

Totalt har tävlingen 909 registrerade lag och från Centralskolan i Grästorp tävlar sex lag. När vi träffar ett av lagen från Grästorp är de mitt i förberedelserna. En del programmerar och bygger robotar medan några skriver på forskningsmaterialet och andra jobbar med marknadsföringen.

Laget vi får träffa heter Ven a casa, som betyder kom hem på Spanska. Namnet kommer från forskningsuppgiften laget valt att försöka lösa, närmare bestämt hur de kan få en farkost att kunna återvända från rymden.

Det bästa med First Lego League är att vi får lösa uppgifterna i lag där vi lär känna personer som vi kanske inte vanligen umgås med och får möjlighet att upptäcka egenskaper vi inte lagt märke till innan hos varandra, säger Simon Alström.

Till robotuppgiften används ett programmerbart LEGO-material med en "datahjärna". Tävlingsmomentet går ut på att lagen ska konstruera och programmera en robot som kan lösa kluriga uppdrag på en robotbana.

Den största utmaningen med uppdragen har varit alla bakslag. Vi har fått tänka om och försöka på nytt flera gånger innan vissa saker har fungerat, berättar Viktor Björkman.

På tävlingsdagen får deltagarna även göra en marknadsföringspresentation inför domarna. Där berättar de i en utställningsmonter om hur de har visat upp sitt arbete för exempelvis föräldrar, politiker eller media.

De som vinner i Trollhättan får åka till Oslo och tävla vidare och de som vinner där får åka till USA. Vinnarna i USA vinner hela tävlingen.

Jag skulle vilja säga att vi har chans att vinna men det är svårt att säga hur stora chanserna är. Det är mycket som kan gå fel under tävlingen så vad som helst kan hända, säger Emma Edling.

Digitalisering och innovation

Grästorps kommun ser digitalisering och innovation som två viktiga pusselbitar för att möta framtiden och dess utmaningar.

First Lego League är en perfekt tävling utifrån läroplanens mål om digitalisering och digital kompetens. Digitalisering och innovation är något vi också arbetar mycket med i alla kommunens verksamheter som ett sätt att möta framtiden. Genom First Lego League lär sig eleverna även programmering, entreprenörskap, samarbete, problemlösning, marknadsföring och kommunikation. Det är färdigheter och förmågor de har nytta av i alla sammanhang hela livet, säger Eva Dahl, skolchef.

Besök www.hjernekraft.org Länk till annan webbplats. för mer information om First Lego League och resultaterna från tävlingen.