Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 16 december 2019

Det går inte längre att sortera matavfall

Just nu fungerar inte den optiska avläsningen som skiljer de gröna påsarna från de röda på sopstationen i Trollhättan. Det innebär att påsarna hamnar tillsammans, oavsett färg, och att man inte längre behöver sortera matavfallet separat i Grästorp.

− Det är naturligtvis jättetråkigt, säger Johan Skoglund, Teknisk chef i Grästorp. Men redan 2020 kommer nya upphandlingar angående sophanteringen inledas, och då kommer vi ta ett krafttag vad gäller miljöarbetet kring sophantering i vår kommun.

Det kan komma att handla om ett system där man sorterar matavfall och hushållssopor, och dessutom har en separat soptunna för plast- och pappersförpackningar, men ingenting är ännu klart.

− Regeringen har dessutom tagit ett beslut om att vi kommuner ska ha ett system för separat insamling av matavfall, så detta är ingenting vi varken kan eller vill bortse ifrån. Men just nu fungerar det alltså inte, avslutar Johan.

Återvinningsstationerna vid Ica och Hemköp där man sorterar förpackningar i papper, plast, metall och glas fungerar givetvis som vanligt, det är bara sorteringen för matavfall som påverkas.