Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 17 april 2020

Grästorps skolor digitaliserar

En effekt av coronaviruspandemin är att många verksamheter övergår till ett allt mer digitalt arbetssätt. På bara några dagar ställde Grästorps skolor och förskolor om till digital undervisning. Arbetssättet kommer följa med och fortsätta utvecklas.

Tack vare en kraftsamling från lärarna och att alla elever i Grästorp redan hade tillgång till ett digitalt verktyg i form av antingen dator eller läsplatta kunde digitaliseringen ske på kort tid. Under bara några dagar i mars ställde lärare och elever om till att kunna hålla all undervisning via en digital plattform. Tjänstepersoner från kommunkontoret ryckte ut som it-stöd.

Den här utvecklingen hade vi genomgått oavsett corona eller inte, nu fick det bara gå mycket fortare, berättar bildningschef Eva Dahl.

Den nu digitaliserade undervisningen är dels en beredskap inför en eventuell skolstängning, och dels ett sätt att se till att elever som är hemma från skolan med lindriga sjukdomssymptom också kan hänga med i undervisningen. Allt lektionsmaterial läggs in i en digital plattform där alla elever kan se uppgifter, ställa frågor till läraren och kommunicera med varandra på ett nytt sätt. Det går också att ha videosamtal med en hel klass eller enskilda elever.

Att arbeta på det här sättet har underlättat massor, säger Ida Berggren, mellanstadielärare på Nya Centralskolan. Det är mycket lättare att ge eleverna information. Eleverna är också glada att jag ger dem färre papper och att informationen går att följa och överblicka på ett tydligare sätt.

Skolorna kommer fortsätta arbeta med att fortbilda och fördjupa sig i hur digitala arbetssätt kan främja undervisningen. Ida Berggren är positivt inställd.

Jag tror aldrig vi har lärt oss så mycket som vi gjorde på den veckan i mars. Nu är det bara att fortsätta!

#grästorpdigitaliserar