Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 23 april 2020

Strålande premiär av utomhusträning för seniorer

Skubbet seniorträning

Strålande vårsol, fågelkvitter och spirande grönska med musöron på björkarna och vitsippor i dikena. Förutsättningarna var de allra bästa då kommunens seniorträning inleddes i Skubbet.

- Detta är verkligen en kanonidé, säger vänninorna Anitha Nilsson och Marita Andersson, som tagit sig ut i Grästorpsskogen för att röra på sig, få frisk luft och sol på kinderna.
Båda deltog tidigare i inomhusträningen i samlingssalen på kommunhuset som ställdes in på grund av coronautbrottet.
- Det blev så tomt efter det. Och svårt att komma igång med träningen själv, tycker Marita.
- Ja, och det sociala är ju så viktigt. Inte minst i dessa tider, fyller Marita i.
Båda är de noga med att betona vilket fantastiskt jobb de tycker att Maria Toll gör i sin roll seniorsamordnare.
- Hon är så inspirerande och ska ha en stor eloge, verkligen!

Drop in
Det är Maria Toll som ansvarar för seniorträningen i Skubbet på torsdagar mellan kl 10 och 12. För att undvika att det blir för många som tränar samtidigt är det drop in. Alla uppmanas dessutom att hålla avstånd till varandra och om man har minsta sjukdomssymtom ska man stanna hemma. Upplägget består i promenad och stationsträning utmed 2,5 km- och 1 km-spåren. Man får gärna ta gärna med gåstavar. Den som inte har egna kan låna stavar kostnadsfritt på biblioteket och på medborgarkontoret.

Enligt alla råd
Det finns inplastade lappar med stationsövningar uppsatta på träd längs vägen. Övningarna består av bland annat knäböj, backträning och tåhävning. Alla tränar i egen takt och efter egen förmåga. Torsdagens premiär var välbesökt, men även väl distanserad, allt enligt Folkhälsomyndighetens råd. Två av de hurtfriska var Birgitta Andersson och hennes hund Ajje, som gjorde minst lika höga och entusiastiska skutt som matte.
- Han är med mig överallt, vill absolut inte missa nåt!

Skubbet seniorträning
Skubbet seniorträning