Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 2 juni 2020

Blir toppen på bergen i sommar

Nu händer det grejer på bergen. Upprustningen av Halle- och Hunneberg har förskjutits lite på grund av corona, men inför sommaren kommer i alla fall en del nya spångar, grillplatser, vindskydd och toaletter vara på plats. Dessutom ges möjlighet att hyra fyrhjuling för dem som har svårt att gå.

Tanken var att en särskild teknik, som används världen över för att bygga hållbara leder, skulle nyttjas på Halle- och Hunneberg för att förbättra vandringslederna. Arbetet skulle mer eller mindre vara klart vid det här laget, med det kom ett virus emellan som orsakat både reseförbud och förbud mot att samlas i större grupper. Men nu är arbetet i alla fall i full gång och spångar, grillplatser och annat poppar upp som svampar ur marken.

- Det känns väldigt positivt att det händer mycket nu. Även om jag egentligen hade önskat att våren vore längre och att vi skulle hunnit ännu längre, säger Charlotta Bang, verksamhetschef för stiftelsen Bergagården och ansvarig projektledare för Halle- och Hunnebergs utveckling.

Det är med hjälp av projektpengar från Leader och från Grästorps, Vänersborgs och Trollhättans kommuner som man nu kan öka tillgängligheten på bergen genom bland annat förbättrade leder, skyltning, upprustning av platser för grillning och samvaro samt så kallade ekotoaletter. Sommarens investeringarna sker i och kring områdena Eldsmörjan, Grinnsjön, Löne, Hallesnipen och Ovandalen. Det arbete som inte blir färdigt i sommar kommer att fortsätta i höst.

Fyrhjuling 

- Vi jobbar för att bli så flexibla som möjligt vad gäller tillgängligheten, berättar Charlotta.
Hon månar om att alla ska ges möjlighet att uppleva bergen och vill därför slå ett extra slag för den terränggående fyrhjuling som införskaffats - ett fint alternativ för den som inte har möjlighet eller ork att ta sig fram i skog och mark till fots. Fyrhjulingen är eldriven och bokas via Stiftelsen Bergagården. Den kan hyras två timmar i taget, vilket är batteriets ungefärliga livslängd.

Hur ser din vision ut för sommarsäsongen 2020 på Halle- och Hunneberg?

-Jag märker redan att bergen lockar fler besökare än tidigare, säkert på grund av corona. Det är förstås jätteroligt att så många hittar hit, och jag hoppas och tror att människor kommer känna att de kan uppleva och njuta av bergen på ett helt annat sätt framöver.

Spång.
grillplats