Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 1 juli 2020

Näringlivsklimatet i Grästorp får fortsatt toppbetyg och Grästorpsmässan planeras till våren 2022

Styrelsemöte i NSG: Magnus Karlsson, Bengt-Åke Nilsson, Erica Johansson, Kent Larsson, Fredrik Andersson, Linda Esseholt-Hermansson, Pär Lindblom, Magnus Werneholm och Sofia Jessen

Varje år gör Svenskt näringsliv en undersökning bland företagen i landets kommuner. Grästorp har under flera år fått gott betyg av företagen och glädjande nog fortsätter detta även i år. Bland landets 290 kommuner har Grästorp det fjärde bästa betyget i sammanfattande omdöme - det är bäst betyg i Skaraborg.

- Mycket glädjande och ett bevis på att det samarbete vi har genom NSG, Näringslivssamverkan Grästorp, fungerar. Styrkan är företagen själva, deras engagemang och förmåga att samarbeta med varandra. Och att vi har en konstant dialog mellan näringsliv, kommun och föreningar, säger Sofia Jessen, näringslivschef. Hon poängterar också att företagsklimatet är en färskvara och att det är viktigt att inte nöja sig utan att hela tiden fortsätta arbeta för att Grästorp ska vara en bra plats att driva företag på.

Enkätresultatet ligger till grund för den ranking som presenteras i september, där Grästorp förra året hamnade på plats 15. Men det är egentligen inte rankingen i sig som är så värdefull i arbetet med att bli bättre, utan den information som kommer fram från enkätsvaren. Bland annat att företagen ser att samarbetet med skolan har blivit bättre, att företagarna vill att kommunen prioriterar bostadsbyggande och att vi har väldigt goda betyg när det gäller service och snabb ärendehantering. Det går också att se att kompetensbrist är en viktig del att fortsätta arbeta aktivt med.

Under rådande pandemitider är det desto viktigare att hålla ihop och göra vad vi kan för att stödja varandra. NSG har under våren bland annat kunnat erbjuda extra rådgivning till företagen och kommunen har valt att stödja restaurang och handel genom åtgärder som gymnasieluncher och presentkort som sommargåva till de anställda. Flera andra initiativ har också startats i samhället för att stödja lokal handel.

Coronapandemin gör också evenemangsplanerandet svårt. NSG är drivande i Grästorpsmässan, som brukar locka cirka 5000 personer. På senaste styrelsemötet i NSG togs beslut om att denna kommer att genomföras under våren 2022, ett år senare än planerat. Denna folkfest är ett bra sätt att visa upp företagen och föreningarna och planeringen för att göra mässan 2022 extra minnesvärd är redan igång.

Har du idéer? Hör gärna av dig till näringslivsenheten i kommunen!

 

Sofia Jessen, kultur- och näringslivschef

telefon 0514-580 76

sofia.jessen@grastorp.se