Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 20 augusti 2020

Omfattande angrepp av granbarkborre i Skubbet

Fler granar kommer att behöva gallras bort i Skubbet, då de blivit angripna av granbarkborre. Även områden vid golfbanan berörs.

 I samband med att träd togs ner för att kunna bredda stigarna i stora Skubbet, skulle även granar angripna av granbarkborre gallras bort. Tyvärr är angreppen mer omfattande än vad man tidigare trott, och imorgon eftermiddag, fredag 21 augusti, inleds en mer omfattande gallring.

Populationen av granbarkborre har byggts upp under flera år, på många ställen har granarna inte hämtat sig efter torkan 2018, berättar Jonas Larsson på Sydved. Granbarkborren är beroende av värme och torka. Granarna trivs inte under de varma somrarna, något som gör dem än mer utsatta för angrepp.

Granbarkborren gnager av innerbarken mellan ytterbarken och veden, där vattentransporten upp till kronan sker. På så vis dör angripna träd av torka. Granbarkborren angriper, som namnet antyder, enbart gran.

Om ett träd är angripet finns det inget att göra; inga åtgärder eller sprutmedel. Det är bara avverkning som gäller, tyvärr, avslutar Jonas Larsson på Sydved.

Gallringen och bortforslingen av ved kommer att pågå under ungefär en veckas tid. Det går att besöka Skubbet som vanligt, bara man är lite extra uppmärksam på eventuella maskiner.

Kartor över de angripna områdena

Karta över Skubbet där områdena angripna av granbarkborre är utmärkta.

Karta från Sydved där områdena i Skubbet som är angripna av granbarkborre är utmärkta.

Karta över område vid golfbanan där områdena angripna av granbarkborre är utmärkta.

Karta från Sydved över del av golfbanan där områdena som är angripna av granbarkborre är utmärkta.