Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 1 september 2020

Brandman på jobbet

Räddningstjänsten har ett viktigt uppdrag i vårt samhälle, dygnet runt, året om. I Sverige arbetar ungefär två tredjedelar av alla brandmän som deltidsbrandmän. Som deltidsbrandman har man två arbetsgivare samtidigt, dels det ordinarie arbetet, och dels Räddningstjänsten.

I Grästorp finns det 26 deltidsbrandmän, varav 8 av dem arbetar för Grästorps kommun.

Janne Rosén arbetar som platschef på brandstationen i Grästorp, samtidigt som han arbetar som vaktmästare i kommunen. Han har varit deltidsbrandman i 43 år.

Det är fantastiskt att kommunen och flera företag i Grästorp erbjuder kombinationsanställningar som gör ett lokalt brandförsvar möjligt, säger han.

Som deltidsbrandman har man jour en vecka i månaden, från måndag till måndag. Då bär varje brandman en personsökare, och när den piper har man fem minuter på sig innan brandbilen ska rulla från stationen.

Det blir en livsstil, där hela familjen är involverad, säger Mikael Fransson, som varit deltidsbrandman i Grästorp sedan 2001. Han arbetar som administratör och barnskötare inom bildningsverksamheten i Grästorps kommun och trivs bra med sina båda yrkesroller.

Räddningstjänsten söker fler brandmän, och är man intresserad och vill veta mer, kan man kontakta platschef Janne Rosén på telefon 0514-582 79  eller besök www.blideltidsbrandman.nu Länk till annan webbplats.