Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 30 september 2020

Skogens konung hittade in i Grästorp

Den fullvuxna älghanen tog sig in via 47:an för att sen följa storgatan för att slutligen stanna i Nordstadsparken. Skulpturen är en del av den temapark som ska byggas, där den första etappen ska stå klar 2021.

Den första installationen till temaparken som ska byggas i Nordstadsparken i Grästorp kom i form av en 1675 kg tung älg. På förmiddagen rullade den in i Grästorp efter en lång resa från Zinkgruvan i Askersund kommun. Efter en del konfererande lyftes älgen av och kom på plats utan någon större dramatik.

Nästa installation i parken är Halle- och Hunneberg, som kommer att följas av en jordglob som praktiskt nog kommer att innehålla en toalett. Efter det så är den första av 3 etapper klara varav den första ska vara helt klar våren 2021 och hela parken ska vara klar våren 2023.

Parken hämtar inspiration från platåbergen i Västergötland och installationerna ska uppmuntra till både lek men även lärande för både små som stora.

Anledningen till ombyggnationen av parken är att det sedan tidigare har funnits önskemål om en central lekplats, vilket är svårt att få plats med på torget. Planen är att länka ihop centrum med Nordstan, men det finns utmaningar i det då man ännu inte vet hur passagen över järnvägen kommer att se ut.

Älgen som är gjord i betong har skulpteras av konstnärerna Jarko Ikala, Ladyon Niklasson och Sören Niklasson.