Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 6 oktober 2020

Nu är våra unga kommunutvecklare på plats

Under hösten 2020 har Kultur- och näringslivsenheten timanställt två unga personer i gymnasieålder om unga kommunutvecklare. De unga kommunutvecklarna kommer fungera som en sorts konsulter som är med och planerar och genomför genomföra dialog med unga som bidrar till ökad delaktighet kring kulturaktiviteter, centrumutveckling och användande av Kulturhuset.

Formerna för dialogen och aktiviteterna utformar de unga kommunutvecklarna tillsammans med övriga tjänstepersoner på kultur- och näringslivsenheten. Främst med handledaren Sofie Skalstad, men även med folkhälsostrateg Hanna Mannikof, Kultursamordnare Hanna Sundblad och Kultur/näringslivschef Sofia Jessen. Kommunutvecklarna kommer även att driva Instagramkontot @ungigrastorp, förutom att planera för dialog och aktiviteter.

Jag älskar att arbeta i projektform, så det här ska bli roligt. Och dessutom är det kul att engagera sig, och se att det blir en följd av det man gör, säger Kajsa Pettersson.

Ja, just nu finns det inte jättemycket att göra i Grästorp, det är svårt att få ungdomar att stanna i kommunen, säger Lupine Flink. Och då är det roligt att få vara med att göra något åt det.

Arbetet som görs under hösten 2020 är ett pilotprojekt finansierat av medel från Kultur i väst. Förhoppningen är att konceptet på sikt kan bli en del av den ordinarie ungdomsverksamheten, och att nya unga kommunutvecklare anställs varje år. Uppdraget kan ha olika fokusområden och bör inte enbart röra kultur och aktivitetsutbud, men syftar i stort till att vara ett sätt att upprätthålla dialog och säkerställa  fortsatt delaktighet från kommunens unga invånare.