Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 20 november 2020

Miljövänlig metod skapar gråa möbler

För att skapa en grå färg och göra möblerna tåliga för vårt klimat har Grästorp använt en ny miljövänlig metod som varken innehåller biocider eller tungmetaller.


Under de senaste veckorna har de nya trämöblerna på det centrala torget framför kulturhuset i Grästorp skapat spekulationer. Den uppkomna diskussionen beror på att möblerna redan efter att ha stått där i ett par månader börjat få påväxt.

När man från början planerade för hur torget skulle gestaltas var målet att det skulle bli en mötesplats och där man kan ”hänga”. För att det skulle bli möjligt så ville man ha möbler utifrån att de ska vara; underhållsfria, miljövänliga och mobila.

Utifrån kriterierna så föll valet på kiseltryckt virke, som varken innehåller biocider eller tungmetaller och skapar en fysisk barriär för organismer att få näring av virket. Den naturliga påväxten av mikroorganismer tillsammans med vatten och solljus kommer att skapa en grå yta, precis som man är ute efter. Tar man bort några av dessa beståndsdelar blir det istället en vit yta. Solen bleker de svarta prickarna och efter ett till två år kommer träet nå sin fulla patina och dessutom vara tåligt.

På det här sättet värnar Grästorps kommun om miljön, är resurssnåla genom att de är underhållsfria och använder teknik som ligger i framkant.

Vi välkomnar debatten kring torget och möblerna. Förutom att ta del av allmänhetens åsikter får vi också en möjlighet att förklara hur vi tänker och att vi i varje beslut tar hänsyn till flera parametrar. Dessutom så finns det här en möjlighet att förmedla en teknik som kan vara intressant att använda för andra. Här får man möjligheten att följa en process under ett till två för att sen se resultatet.

Avslutningsvis hoppas vi att torget lyfter Grästorps centrum och att det verkligen blir en mötesplats där alla kan umgås i framtiden.