Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 20 oktober 2022

Offentliga måltidens dag

Åsa Carlstein, måltidschef, Lisa Franzén, måltidsutvecklare, Susanne Linder Wulcan, kock.

På offentliga måltidens dag visar måltidsverksamheter i hela Sverige upp sin verksamhet. I Grästorp lagar måltidsenheten mat på lokalt odlade linser från projektet Rätt från slätt.

I Grästorps kommun arbetar 18 kockar i 5 kök för att varje dag tillreda måltider åt barn och elever i skolan samt för brukare och boende inom social verksamhet. Totalt lagas över tusen lunchportioner per dag.

Idag, på offentliga måltidens dag, samarbetar måltidsenheten med skolan och med projektet Rätt från slätt och serverar en linswok gjord på lokalt odlade linser. På Nya Centralskolan serveras måltiden utomhus från en muurikka dagen till ära, och lokala politiker har bjudits in att smaka maten som serveras under dagen.

På skolgården under lunchtid finns även en tröska som lånats ut från Axima. Adam Gannholm, lantbrukare från Flakeberg och även den som odlat linserna som serveras, finns också på plats.

I projektet Rätt från slätt undersöker man hur mer mat som produceras lokalt också kan ätas lokalt, och hur man som kommun kan arbeta livsmedelsstrategiskt på ett lokalt plan. Det är ett EU-finansierat projekt som involverar Grästorp, Essunga, Götene, Vara och Vänersborgs kommuner.

EvaLena Skalstad är projektledare:

"Floralinserna som serveras idag är odlade i Flakeberg, och skördade i augusti i år. Sedan är de de är rensade i Flakeberg av Jerker Andersson, och nu har vi våra duktiga kockar här i Grästorp lagat måltider av vår lokalt odlade proteingröda."

Linsen Flora har ett mörkare hölje med en klargul kärna. Den passar bra till wok, grytor, biffar, paj och sallad. Linserna är odlade helt utan kemiska bekämpningsmedel. Linserna används i projektet Rätt från slätt och finns inte till försäljning.

Lisa Franzén, måltidsutvecklare i Grästorp har tagit fram receptet till dagens linswok. "Det är extra roligt att arbeta med närproducerade råvaror i säsong, det är bland det mest klimatvänliga vi kan äta", säger hon.

Eleverna tyckte linswoken, som serverades utomhus i strålande höstsol, var väldigt god.

Foto på EvaLena Skalstad, projektledare, Åsa Carlstein, måltidschef, Adam Gannholm, lantbrukare

EvaLena Skalstad, projektledare, Åsa Carlstein, måltidschef, Adam Gannholm, lantbrukare

Recept på Grästorps gula linswok

Hacka gul lök och fräs i en gryta med lite olja. Skär gul och röd paprika och tomater i bitar och tillsätt i grytan. Skala och riv morot grovt och låt den fräsa med en stund också. Grönsakerna ska inte få färg, utan bara mjukna. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, grönsaksfond eller grönsaksbuljong, lite vatten, torkad ingefära, gurkmeja, kardemumma, och vitlökspulver. Låt grytan koka samman i 10-15 minuter. Smaka av med salt och mer kryddor.

Tillsätt linserna - det går bra med till exempel gröna eller röda linser - och låt grytan koka i ytterligare 15 minuter eller tills linserna är mjuka. Tillsätt eventuellt mer vatten medan linserna kokar, eftersom de binder vatten och gör grytan fastare. Tillsätt sirap och sweet chilisås efter smak. Smaka av med salt, svartpeppar och lite färsk eller fryst persilja. Servera i tortillabröd med en klick crème fraiche och nachochips.