Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 17 april 2025

Ny prioritering av va-investeringar

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att inte fullfölja pågående projekt med reservvattenledning mellan Grästorp och Vänersnäs, och att för närvarande inte återuppta pågående projekt med ledning för avlastning av kommunens reningsverk. Frågan om avlastning för kommunens reningsverk ska utredas vidare.

Under de senaste två åren har utredningar och analyser gjorts av dricksvattenförsörjningen i Grästorps kommun. Utredningarna visar att det finns behov av investeringar för att säkra en stabil dricksvattenförsörjning nu och i framtiden, där det bland annat krävs åtgärder i befintlig grundvattentäkt samt i Grästorps vattenverk.

Grästorps kommun har de senaste åren redovisat ett antal projekt där kostnaden blivit högre än budgeterat, och där resultatet av projektet inte blivit som planerat. Projektet med överföringsledningen är det största.

”Nu tar vi ansvar för besluten som lett oss fel. Det har varit snabba beslut som tagits på bristfälliga underlag, även om intentionen om redundans i dricksvattenförsörjningen var god. Det var därför vi inte avsatte ytterligare budget för projektet, utan vi tillsatte en behovsutredning för två år sedan, för att vara säkra på vad som är rätt prioritering.” säger Maria Toll, första vice ordförande i kommunstyrelsen.

År 2020 tecknades en avsiktsförklaring med Vänersborgs kommun med intentionen att skapa redundans, initialt kring nödvatten, och för att avlasta Grästorps kommuns reningsverk för att möjliggöra framtida byggnation.

”Med utredningen om dricksvattenförsörjning klar ser vi att vi behöver prioritera investeringar i befintlig va-anläggning, och därför föreslår vi nu kommunfullmäktige inte fullfölja arbetet med överföringsledningen mot Vänersborg”, säger Robert Fransson, kommunstyrelsens ordförande.

Resultatutjämningsreserven kan användas

Om kommunfullmäktige fattar beslut enligt kommunstyrelsens förslag och avbryter projektet med dricksvattenledningen innebär det att 14 miljoner skrivs ned, vilket kommer att belasta 2024 års resultat. Ett negativt resultat ska enligt kommunallagen återställas inom tre år, men år 2024 uppfyller kraven för att använda resultatutjämningsreserven (RUR). Resultatutjämningsreserven är tidigare upparbetade positiva resultat som under vissa omständigheter kan användas för att täcka underskott.

”Just nu, i 2024 års resultat, har vi en möjlighet att använda oss av resultatutjämningsreserven. Det betyder att vi återställer det negativa resultatet med tidigare upparbetade positiva resultat, och då behöver vi inte belasta den framtida ekonomin med det här underskottet. Utan resultatutjämningsreserv skulle vi ha fått återställa det negativa resultatet under de kommande tre åren, och det hade haft kännbar inverkan på övrig verksamhet.” säger Björn Söderlundh, ekonomichef i Grästorps kommun.

Om projektet inte fullföljs behövs ingen finansiering av de minst 28 miljoner kronorna som hade krävts ytterligare för färdigställande av överföringsledning för vatten.

Vi bygger inte på något vi inte behöver

”Med projektmodellen vi arbetar efter idag hade det krävts mer underlag för att förstudien skulle godkänts och igångsättningstillstånd beslutas. Med det underlag vi nu har kan vi inte motivera att fortsätta projektet.” säger Maria Toll.

”Vi kan inte fortsätta bygga på något som vi inte behöver inom en överskådlig framtid, särskilt när vi ser att våra investeringsmedel gör större nytta för hållbar tillväxt och ett framtida attraktivt Grästorp någon annanstans. När verkligheten förändras måste vi också vara beredda att omvärdera tidigare beslut.” säger Robert Fransson.

Kommunfullmäktige fattar det slutgiltiga beslutet om projektet pausas samt om resultatutjämningsreserven (RUR) får användas för att återställa det negativa resultatet på sitt sammanträde den 28 april.

Frågor och svar om va-projektet

Vad var tanken med projektet?

Tanken var att förstärka va-nätet i Vänersnäs-Flo-Salstad med reservdricksvatten samt avlasta Forshalls avloppsreningsverk med avloppskunder i området Flo Klev-Flo-Salstad. Av underlaget från år 2020 framkommer att Vänersborg hade kapacitet att leverera 800 kubikmeter dricksvatten per dygn och ta emot avloppsvatten från 350 hushåll, och att också Grästorp kunde leverera reservdricksvatten till Vänersborg under ett antal månader per år.

Var finns ledningarna?

Ledningarna går mellan Vänersnäs och Salstad, där Grästorp har anslutit mot Vänersborgs planerade anslutning mot Vänersnäs.

Vad menar ni med reservvatten?

Dricksvatten. Eftersom tanken med ledningen varit att skapa redundans gällande dricksvatten har den gått under benämningen reservvattenledning.

Är det en eller två ledningar?

Man har börjat bygga två ledningar, en för reservvatten och en för avloppsvatten. I ärendet som går till kommunfullmäktige den 28 april beslutar man om reservvattenledningen, och hanteringen av de ekonomiska konsekvenserna om man väljer att avbryta arbetet med den ledningen.

Beslut om avloppsledningen avvaktas tills en utredning om reningsverket finns på plats.

Vad har arbetet kostat?

Projektet med ledningarna har kostat totalt 28 miljoner kronor med en 50/50 kostnadsfördelning mellan reservvatten- och avloppsvattenledningen. Om kommunfullmäktige beslutar att inte återuppta arbetet med reservvattenledningen görs en direktavskrivning på kostnaden för den på 14 miljoner kronor.

Vad händer med avloppsledningen?

Om kommunfullmäktige väljer att gå på förvaltningens förslag och avvakta motsvarande utredningar för avlopp behöver redan nedlagda investeringsutgifter inte aktiveras mot va-kollektivet förrän utredningen är klar och ledningen färdigställd (om kommunfullmäktige beslutar så). Investeringsposten ska då kvarstå i investeringsplanen.

Kan ledningarna användas i framtiden?

Ja, ledningarna ligger där de ligger och kan kopplas in om de behövs i framtiden.

Hur kunde projektet bli så mycket dyrare än beräknat?

Historiskt har en del beslut om projekt fattats på otillräckliga grunder. Man kan säga att det varit en växelverkan mellan snabba beslut som tagits på bristfälligt underlag, och bristfälligt underlag för att det har funnits en önskan om snabba beslut, men det är inte ett hållbart sätt att arbeta, och inte god ekonomisk hushållning med skattemedlen.

Hur kommer Grästorps kommun klara dricksvattenförsörjningen nu?

Grästorps kommun har tillgång till två, av varandra oberoende, dricksvattenkällor och klarar sitt behov av dricksvatten. Det framtida målet är utbyggnad med fokus på robusthet i egen anläggning, som gynnar hela Grästorps kommuns va-kollektiv.

Frågor och svar om resultatutjämningsreserven (RUR)

Är det god ekonomisk hushållning att använda RUR?

Ja, RUR är ett verktyg för god ekonomisk hushållning. Syftet med RUR är att kunna bygga upp en reserv under goda tider för att sedan kunna utnyttja den reserven under sämre tider. Nu har Grästorps kommun ett negativt resultat som vi har möjlighet att täcka med tidigare upparbetade positiva resultat. Det blir en utjämning av intäkter över tid.

God ekonomisk hushållning består av två perspektiv, det verksamhetsmässiga och det finansiella. Det finansiella perspektivet innebär bland annat att varje generation själv ska bära kostnaderna för den välfärd som den konsumerar. Kommande generationer ska inte behöva betala för det som en tidigare generation har förbrukat.

Med RUR kan kommunen undvika kortsiktiga neddragningar av verksamheter som vid ett senare skede kanske måste byggas upp igen.

Vilka kriterier måste uppfyllas för att RUR ska få användas?

Kommunfullmäktiges riktlinjer för ekonomi anger två kriterier:

  1. Kommunens balanskravsjusterade resultat är negativt. Disponering ur RUR kan ske med det belopp som krävs för att balanskravsresultatet ska komma upp till noll.
  2. Det årliga underliggande skatteunderlaget för riket ska jämföras med den genomsnittliga utvecklingen de senaste tio åren. Resultatutjämningsreserven får användas om det årliga värdet väntas understiga det tioåriga genomsnittet. SKR:s prognos visar att så är fallet för 2024.

Varför säger ni att detta är ”ett bra tillfälle” att använda RUR? Kunde vi inte ha gjort det nästa år också?

Nej.

Enligt regelverket är det möjligt att använda resultatutjämningsreserven 2024, för då är skatteunderlagstillväxten lägre än den tioåriga genomsnittsökningen enligt SKR. Nästa gång det är möjligt att använda RUR enligt SKR:s prognos är först 2028.

Man får dessutom bara använda RUR för att täcka ett negativt resultat för aktuellt år. RUR kan inte användas för att täcka historiska underskott.

Vilka alternativ finns det om man inte använder resultatutjämningsreserven?

Då hade vi behövt återställa det negativa resultatet inom tre år:

Med 14 miljoner kronor i nedskrivning hade vi behövt hämta hem ytterligare 5 miljoner per år under 3 år. Som ett exempel är resultatet för 2025 budgeterat för 6 miljoner, och då skulle vi behöva göra ett resultat på ytterligare 5 miljoner, totalt 11 miljoner. Detta hade haft en kännbar inverkan på kommunens verksamhet.

Det tredje alternativet skulle vara att hävda synnerliga skäl att inte behöva återställa det negativa resultatet eller återställa på längre tid än tre år. Lagens förarbeten anger att det ska användas restriktivt. Ett grundläggande krav är en mycket stark finansiell ställning.

Kommer vi att återställa resultatutjämningsreserven?

Genom ändrad lagstiftning ersätts resultatutjämningsreserven (RUR) 2024 med ett nytt regelverk för resultatreserv (RER) med liknande syfte. Om vi lyckas hålla resultaten som vi budgeterat så bygger vi upp en ny resultatreserv över tid.

Grästorps kommun får sätta undan maximalt ungefär 4 miljoner per år i RER, och den får uppgå till maximalt 20 miljoner.

Har alla kommuner en resultatutjämningsreserv?

Nej, det är frivilligt, och något som kommunfullmäktige beslutat om.

Har vi mer pengar i resultatutjämningsreserven?

Nej, nu har vi använt alla medel som fanns i resultatutjämningsreserven.

I bokslut 2023 reserverades 2 500 tkr av resultatet till resultatutjämningsreserven. Därmed uppgick den till 16 000 tkr vilket är det högsta totala beloppet enligt riktlinjerna.

Kunde vi anställt mer personal för pengarna i stället?

Nej, det hade vi inte kunnat. Medlen i resultatutjämningsreserven får bara användas för att återställa ett negativt resultat.

Får man använda RUR för att täcka upp för en kapitalförlust?

Ja, RUR får användas om kriterierna i kommunfullmäktiges riktlinjer för ekonomi är uppfyllda.

Har ni stämt av med någon angående RUR?

Ja, förvaltningen använder sig ofta av extern hjälp. I frågan om RUR har vi rådgjort med ekonomer som arbetar med redovisning på SKR. Dessutom granskas alltid årsredovisningen av kommunens revisorer.