- Du är här:
- Startsida
Artikeln publicerades 28 maj 2025
Stationsarbete väcker nyfikenhet, motivation och ansvar hos eleverna

Maria Toll, ordförande för bildningsutvecklingsutskottet, på plats i förskoleklassen
Under ett besök i en av kommunens förskoleklasser fick bildningschef Catarina Tenggren Natt och Dag samt Maria Toll, ordförande i bildningsutvecklingsutskottet, se hur stationsarbete stärker elevernas självständighet och motivation. Med varierade uppgifter i smågrupper och lärarledd stöttning får varje elev möjlighet att utvecklas i sin egen takt.
Under förra veckan besökte bildningschef Catarina Tenggren Natt och Dag samt Maria Toll, ordförande för bildningsutvecklingsutskottet, en av kommunens förskoleklasser för att se hur stationsarbete används i praktiken. Besöket genomfördes efter att arbetssättet väckt stort intresse under en kvalitetsdialog i bildningsutvecklingsutskottet, där Linda Ainers, lärare i F–3, presenterade metoden.
Stationsarbete är en undervisningsform där eleverna arbetar i mindre grupper med olika uppgifter som de roterar mellan. Vid varje station finns uppgifter som är anpassade för att möta elevernas olika behov och förutsättningar. I en av stationerna är läraren närvarande och leder en mer utmanande uppgift, vilket möjliggör att varje elev kan få både stöttning och utmaning utifrån sin nivå, något som kan vara svårt att åstadkomma i helklass.
"Den största vinsten med stationsarbetet är att du möter alla elever i lika stor utsträckning varje arbetspass i den lärarledda stationen. Det ger möjlighet att löpande stötta och utmana varje elev i deras kunskapsutveckling", säger Linda Ainers.
Under det aktuella lektionsbesöket arbetade eleverna med bokstäver och ord. I klassrummet fanns både digitala och analoga uppgifter, bland annat spel och stencilövningar. I en station tränade eleverna sin språkliga medvetenhet genom att identifiera bokstäver i ord – samtidigt som de övade på att skriva.
"När alla har gått runt på stationerna brukar vi ta en stund där eleverna själva får välja vilken station de vill jobba mer vid. Det skapar engagemang och ger en naturlig variation som gör att de orkar hålla fokus längre. Det märks att de gillar arbetssättet med stationsarbete", säger Linda Ainers.
Stationsarbete har även börjat användas inom matematiken, och ambitionen är att utveckla arbetssättet till fler ämnen och årskurser.
"Det är spännande att se hur struktur och ordning kan skapas samtidigt som eleverna arbetar självständigt med varierade uppgifter", säger Maria Toll.