Dela sidan på sociala medier

Sexuella övergrepp

Sexuella övergrepp är namnet på olika handlingar där någon eller några kränker en annan person på ett sexuellt sätt.

Alla sexuella handlingar som görs mot någon, inför någon eller som en person får någon annan att göra mot sin vilja, är sexuella övergrepp

Man har rätt att bestämma över sin egen kropp och sin egen sexualitet. Det står i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och i Barnkonventionen.

Är man under 15 år har ingen äldre tonåring eller vuxen rätt att göra något sexuellt med eller mot en, även om man själv vill eller tar initiativ.

Det är brottsligt. Ett barn har inte heller rätt att ta på ett annat barn mot dess vilja.

Utsatt?

Om du eller någon du känner blir eller har blivit utsatt för sexuella övergrepp, är det viktigt att du pratar med en vuxen. Det är ALDRIG ett barn/ungdoms fel att hen blir utsatt för sexuella övergrepp.

  • Ett sexuellt övergrepp behöver inte vara ett ofrivilligt samlag, utan kan vara att någon tar på dig utan att du inte vill.
  • Det kan vara någon som tvingar sig till till exempel oralsex med hot eller våld.
  • Det kan vara någon som fotograferar dig naken eller någon som visar sitt könsorgan för dig.
  • Det är vanligt att man tvivlar på om just det jag har varit med om är ett övergrepp. Då är det bra att prata med någon vuxen om det.

Var finns hjälp?

Har du, eller någon du känner, utsatts för något som du misstänker kan vara ett sexuellt övergrepp kan du ta kontakt med någon vuxen på till exempel skolan, inom sjukvården eller socialtjänsten.

Under "kontakt" hittar du telefonnummer och mejladresser.