Dela sidan på sociala medier

Information om bostadstillägg för pensionärer

Vem kan ansöka om bostadstillägg?

Grundkraven är att du ska bo i Sverige, vara 65 år eller äldre och ta ut hela din allmänna pension inklusive premiepensionen.

Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg för dig som har låg pension. Du kan ansöka oavsett vilken slags bostad du har. De flesta som har bostadstillägg idag bor själva, betalar 4000 kronor eller mer för sitt boende och har sammanlagt lägre än 14 000 kronor i pension och inkomst varje månad efter skatt.

Hela din ekonomi tas med i beräkningen. För att ta reda på om du eller någon anhörig kan ha rätt till bostadstillägg kan du göra en preliminär beräkning på vår webbplats, eller kontakta vår kundservice eller ett servicekontor för att få hjälp att räkna ut om du kan ha rätt till bostadstillägg.

Har du rätt till bostadstillägg från Pensionsmyndigheten?

Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg till den allmänna pensionen som du ansöker om själv hos Pensionsmyndigheten. Din bostadskostnad, inkomster och eventuella tillgångar avgör om du kan få bostadstillägg. Är du anhörig och hjälper någon som inte längre kan ha hand om sin ekonomi kan du vara behörig att göra ansökan åt din närstående.

Gör en beräkning innan du ansöker

På Pensionsmyndighetens webbplats kan du själv göra en beräkning för att se om du bör ansöka. Från januari 2022 höjs bostadstillägget och beräkningen görs därför utifrån dessa nya regler. På vår webb finns även information om hur du gör för att ansöka. Du kan också ringa vår kundservice 0771–776 776 eller besöka ett servicekontor för att få hjälp.

Länk till Räkna ut ditt bostadstillägg | Pensionsmyndigheten Länk till annan webbplats..

Pensionsmyndighetens digitala informationsmöten

Du är välkommen att delta på Pensionsmyndighetens digitala möten om bostadstillägg. Det är gratis och du behöver inte anmäla dig. Under mötet får du svar på de vanligaste frågorna och kan även ställa egna frågor via en chatt. Du kan läsa mer på vår webbplats.

Informationsmöte om pension | Pensionsmyndigheten. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.