Det finns många regler som bestämmer om du kan få försörjningsstöd eller andra ekonomiska bistånd. Här kan du läsa mer om det.
Alla som vistas i Grästorps kommun och som inte själva kan försörja sig eller bli försörjda på annat sätt har rätt till ekonomiskt bistånd. Bidraget är behovsprövat och utbetalas av kommunen.
Stödet består dels av de utgifter man har regelbundet varje månad (försörjningsstödet) och annat mer tillfälligt bistånd som behövs för att man skall klara sin livsföring i övrigt (bistånd i övrigt).
Försörjningsstödet består dels av en riksnorm och dels av kostnadsposter som kan vara olika stora för olika människor.
Riksnormen är beräknad på Konsumentverkets beräkningar av en skälig levnadsnivå och ska ses som en ram inom vilket hushållet kan fördela sina kostnader. Hur stor summa du kan få beror på hur stor din familj är, hur gamla dina hemmavarande barn är samt era totala inkomster.
I riksnormen ingår följande poster:
Övrigt försörjningsstöd, som ej ingår i riksnormen utgörs av:
Ibland uppstår händelser som kostar samtidigt som de totala inkomsterna för ditt hushåll inte är högre än försörjningsstödet. Du kan då ansöka om bistånd för detta.
Detta gäller till exempel kostnader för:
Under den tid du får försörjningsstöd eller bistånd i övrigt skall alla förändringar i din ekonomiska situation som påverkar din ekonomi meddelas till socialtjänsten.
Du kan bli åtalad för bedrägeri och återbetalningsskyldig om du:
När du söker försörjningsstöd eller bistånd i övrigt registreras du i socialregistret och en personakt läggs upp. I personakten förs journalanteckningar som du har rätt att läsa. Socialregistret får bara användas av personal inom socialtjänsten samt för statistikuppgifter.
Följande data förs in i registret: namn, personnummer, adress, civilstånd, familjeförhållanden, medborgarskap samt utbetalt ekonomiskt bistånd.
Ovanstående uppgifter är sekretessbelagda enligt Offentlighets- och sekretesslagen. All personal inom socialtjänsten har tystnadsplikt och får inte lämna ut uppgifter till obehöriga om dig eller dina förhållanden.
Vid varje ansökan om försörjningsstöd görs en utredning avseende ditt behov den aktuella månaden. Du måste lämna de efterfrågade uppgifterna till socialtjänsten men vissa kontroller görs ändå regelbundet.
Med din underskrift på ansökningsblanketten godkänner du att kontroller som anges där får göras. Du försäkrar samtidigt att lämnade uppgifter är riktiga.
Återbetalning av försörjningsstöd förekommer om det betalats ut:
Om du är missnöjd med beslutet om ekonomiskt bistånd kan du överklaga beslutet. Överklagandet skall ställas till Socialförvaltningen.
I brevet ska du tala om vad du är missnöjd med. Överklagandet ska göras senast tre veckor efter att du fått beslutet. Fler upplysningar kan fås av socialtjänstens myndighetsenhet.
Adress:
Grästorps Kommun
Social verksamhet
467 80 GRÄSTORP